top of page

Biologisch tuinieren

Updated: Apr 29, 2020

Vorig jaar ben ik kleinschalig begonnen met een vierkante meter bak en een serre van 4m², maar aangezien ik echt geniet van mijn moestuin heb ik besloten om dit jaar het project uit te breiden naar de weide bij ons ma's huis.


Als eerst ben ik in de wintermaanden begonnen met het uittekenen van een plan. Super belangrijk want je moet er rekening mee houden dat de verschillende gewasgroepen elk jaar moeten kunnen roteren. Het stukje grond is gelukkig goed gelegen met weinig schaduw dus daarmee moeten we hier minder rekening houden. Het oude paardenstalletje ga ik helemaal opknappen tot een tuinhuisje voor alle gereedschap, met een afdak en terras zodat ik na al het harde werk een beetje kan uitrusten met een ijskoude Cola light met zicht op de moestuin.


De boomgaard

Even if I knew that tomorrow the world would go to pieces, I would still plant my apple tree. - Martin Luther King

In de maand november ben ik begonnen met het aanplanten van de boomgaard. Deze maand is daar ideaal voor. De sapstromen zijn gestopt en de boompjes zijn dus in rust, maar ze hebben nog wel tijd om voor de eerste zware vorst wat nieuwe wortels aan te maken wat hun overlevingskansen vergroot.

Omdat we een soort haag willen creëren, maar de buren toch nog de kans willen geven om mee te genieten van de moestuin, hebben wij gekozen voor laagstam. Deze boompjes worden maximum 2 tot 4m hoog. Ons assortiment bestaat uit verschillende appel- en peersoorten, kersen, pruimen en abrikozen. Voor deze twee rijen bomen hebben we ook twee rijen met bessenstruikjes (gojibes, aalbes, bosbes, framboos etc.) aangeplant zodat we een leuke variatie aan fruit kunnen oogsten. #fruit #appels #peren #bessen #boomgaard


Een ruime serre

In februari heb ik dan eindelijk de beslissing genomen over mijn serre. Na een lange zoektocht besloten we in zee te gaan met Embregts Serrebouw uit Hoeven. Dit leek me een zeer goede keuze. Ze hebben een ruim aanbod met verschillende afmetingen, veel opties (zoals automatische raamopeners) zijn al inbegrepen in het basispakket, goede prijskwaliteit en een snelle service. Ook zijn ze de serre tegen een kleine vergoeding bij mij komen plaatsen. Ik kon niet wachten om te beginnen met aanplanten. #tomatenteelt #hotpeppers


Aanleggen van de moestuin buiten

To start a garden, is to believe in tomorrow. - Audrey

Uiteraard hoeven niet alle groentes in de serre dus ga ik nog ongeveer 125 m² moestuin aanleggen rondom de serre. Aan de zijkant van de serre in de zon komen 8 vierkante meter bakken. 3 van deze bakken bewerk ik volgens het principe van de makkelijke moestuin. Dan heb ik nog een kruidenbak, een bak voor pompoen en één voor meloen en twee bakken die ik nog moet invullen. Aan de achterkant van de serre heb ik 8 bedden in volle zon en aan de zijkant 2 bedden in halfschaduw voor onder andere aardappelen, look, ui-soorten, prei, maïs, sla- en koolsoorten. Verder verbouw ik ook enkele aardappelen in een systeem met potten en mini mm-zakken en ook de verloren groenten krijgen een plekje in mijn tuin.

De borders en lege plekken probeer ik aan te planten volgens het principe van de prairietuin. Deze bestaat voornamelijk uit grassen en bloeiende vaste planten. Hierover vertel ik jullie uiteraard later meer in een uitgebreide blogpost.


Onze beestenbende

Zoal jullie waarschijnlijk wel weten, ben ik een grote dierenvriend. Uiteraard hebben we Duo Penotti, mijn superschattige langharige kaninchen-teckels die jullie hier geregeld voorbij zullen zien komen. Omdat we graag een beetje zelfvoorzienend willen proberen te leven, heb ik mijn beestenboel alvast aangevuld met de Familie Tok: 2 padua-krieltjes en 4 cochins. Later komt hier uiteraard nog een haantje bij en enkele zijdehoentjes.

In de lente hadden we hier enkele dagen een wilde eend op bezoek die hier een nest had. De eerste twee weken hebben we de kleintjes kunnen zien opgroeien totdat ze aan de wandel zijn gegaan en de weide wereld zijn ingetrokken. Dit bracht me wel op het idee om een stel loopeenden toe te voegen aan onze familie. Na de lockdown hierover meer.


Verder hoop ik dit jaar ook nog een drietal minischaapjes in onze wei te kunnen zetten. We zijn nog volop aan het oriënteren welk ras het beste bij ons past, maar waarschijnlijk valt de keuze op Ouessant- of skuddeschapen. Volgend jaar hoop ik dan twee bijenkorven te kunnen laten plaatsen. Hiervoor ben ik op zoek naar een bedrijf of een particulier die ze hier wil plaatsen, maar wel zelf komt verzorgen want ik denk niet dat ik een omscholing tot imker direct zie zitten.


122 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page