Biologisch tuinieren

Updated: Apr 29, 2020

Vorig jaar ben ik kleinschalig begonnen met een vierkante meter bak en een serre van 4m², maar aangezien ik echt geniet van mijn moestuin heb ik besloten om dit jaar het project uit te breiden naar de weide bij ons ma's huis.


Als eerst ben ik in de wintermaanden begonnen met het uittekenen van een plan. Super belangrijk want je moet er rekening mee houden dat de verschillende gewasgroepen elk jaar moeten kunnen roteren. Het stukje grond is gelukkig goed gelegen met weinig schaduw dus daarmee moeten we hier minder rekening houden. Het oude paardenstalletje ga ik helemaal opknappen tot een tuinhuisje voor alle gereedschap, met een afdak en terras zodat ik na al het harde werk een beetje kan uitrusten met een ijskoude Cola light met zicht op de moestuin.


De boomgaard

Even if I knew that tomorrow the world would go to pieces, I would still plant my apple tree. - Martin Luther King

In de maand november ben ik begonnen met het aanplanten van de boomgaard. Deze maand is daar ideaal voor. De sapstromen zijn gestopt en de boompjes zijn dus in rust, maar ze hebben nog wel tijd om voor de eerste zware vorst wat nieuwe wortels aan te maken wat hun overlevingskansen vergroot.

Omdat we een soort haag willen creëren, maar de buren toch nog de kans willen geven om mee te genieten van de moestuin, hebben wij gekozen voor laagstam. Deze boompjes worden maximum 2 tot 4m hoog. Ons assortiment bestaat uit verschillende appel- en peersoorten, kersen, pruimen en abrikozen. Voor deze twee rijen bomen hebben we ook twee rijen met bessenstruikjes (gojibes, aalbes, bosbes, framboos etc.) aangeplant zodat we een leuke variatie aan fruit kunnen oogsten. #fruit #appels #peren #bessen #boomgaard


Een ruime serre

In februari heb ik dan eindelijk de beslissing genomen over mijn serre. Na een lange zoektocht besloten we in zee te gaan met Embregts Serrebouw uit Hoeven. Dit leek me een zeer goede keuze. Ze hebben een ruim aanbod met verschillende afmetingen, veel opties (zoals automatische raamopeners) zijn al inbegrepen in het basispakket, goede prijskwaliteit en een snelle service. Ook zijn ze de serre tegen een kleine vergoeding bij mij komen plaatsen. Ik kon niet wachten om te beginnen met aanplanten. #tomatenteelt #hotpeppers


Aanleggen van de moestuin buiten